woensdag 12 juni 2013

Alle dagen van de week: WOENSDAG

Woensdag

Vandaag al weer het midden van de week. De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan beschouwde men als dezelfde god als Mercurius. Ik sta voor De Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort. Even ben een onderdeel van het middelpunt van Nederland. Omdat de toren van veraf te zien is en redelijk centraal in Nederland ligt is de spits van de toren ooit gekozen als oorsprong voor het Nederlandse coördinatenstelsel. Hij vormde dus het exacte kadastrale middelpunt van Nederland volgens de Rijksdriehoekmeting, hoewel in de periode 1960-1978 zijn coördinaten om praktische redenen verschoven zijn naar (+155.000m +463.000m). De meridiaan die over deze toren loopt is de enige die exact samenvalt met noord-zuid as van dit coördinatenstelsel. Het oorspronkelijke kadastrale nulpunt is aangegeven in de vloer van de toren. Het teken van Mercurius ligt wat meer richting Breestraat.

Achter mij ligt een nog leeg Lieve Vrouwenkerkhof. Nog geen terrasjes of mensen te zien.
De leegte doet me denken aan een interview met Allard Stikker, wat pas door de IKON werd uitgezonden.
Allard Stikker was jaren topman van RSV en nu houd hij zich bezig met de Tao en de ecologie in de wereld.
Het taoïsme is een levensbeschouwelijke en filosofische stroming afkomstig uit China. Het taoïsme is ontstaan in de vijfde eeuw voor Christus, maar kent ook nu nog aanhangers. Het centrale begrip is de dào, dat kan worden vertaald met 'de weg' die een mens moet begaan om een deugdzaam leven te leiden. Hiervoor moet men zich niet verzetten tegen de loop van de geschiedenis, maar meegaan in de eenheid van yīn en yáng.
In het interview geeft Allard een mooi voorbeeld:
als een pottenbakker geen opening in een vaas maakt kun je er geen bloemen inzetten, de leegte is dus nodig om de vaas z'n functie te geven. Daarmee is de leegte eigenlijk het belangrijkste onderdeel geworden. Als je geen opening in een wiel aanbrengt voor de as, zal het wiel nooit kunnen werken.
Zo is het ook met dat lege plein achter mij, zonder de leegte geen terrassen, mensen en geen levensvreugde .
Wij zelf laten vaak te weinig leegte in ons leven om nieuwe indrukken, ideeen, gevoelens toe te laten. We gaan maar door met zegels plakken op onze spaarkaart terwijl deze allang vol is. Eigenlijk moeten we de spaarkaart gewoon weggooien en de leegte weer toelaten.

HEILIGE TEKST
Dertig spaken steken samen in één naaf,
maar het wiel functioneert dankzij het naafgat.
Klei wordt gebakken om een pot te maken,
maar de functie van de pot zit in zijn lege capaciteit.
We maken een huis met openingen voor deuren en ramen,
en door die lege plekken wordt het huis bruikbaar.
Voorwaar: het gebruikmaken van wat er is
wordt pas mogelijk dankzij dat wat er niet is.

Lao Zi, uit: Het boek van de Tao en de innerlijke kracht (Kristofer Schipper – uitg. Augustus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk