maandag 18 augustus 2008

Fort Rijnauwen te Rhijnauwen

Satelliet foto © Google

Afgelopen zondag zijn we een stuk gaan fietsen. Via Soesterberg en Zeist,langs Slot Zeist naar Bunnik en vandaar naar Rhijnauwen. Hier ligt vlak naast de jeugdherberg (1933)gevestigd in het landhuis van Huis Rhijnauwen (tegenwoordig Stayoke en de oudste jeugdherberg van Nederland) het theehuis "Rhijnauwen" waar we heerlijk op het terras hebben gezeten en een pannenkoek en broodje hebben gegeten. Het is daar erg gezellig en een leuke plek om even te stoppen als je een wandeling, fiets- of kanotocht in de omgeving aan het maken bent. Ook daar vlak in de buurt is fort "Rijnauwen"
Op de website van de Hollandse Waterlinie waar het fort ooit een onderdeel van uitmaakte staat het volgende te lezen :

Met zijn 31 ha is Fort Rijnauwen het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Rijnauwen is gebouwd tussen 1868 en 1871 en was onderdeel van de vooruitgeschoven fortenkring rond Utrecht. In samenwerking met het veldleger en Fort Vechten moest Fort Rijnauwen het grote acces op de Houtense Vlakte en de er naast gelegen werken verdedigen. Omstreeks 1877 werd het fort verbeterd door de bouw van de bomvrije kazerne en van remises; ook werden de beide poortgebouwen in wachthuizen veranderd.

Voor meer informatie raad ik u aan eens op de site van de Hollandse Waterlinie te kijken :www.hollandsewaterlinie.nl

Ik was nog nooit eerder in dit gedeelte van Utrecht geweest, maar ik moet zeggen het is een mooi stukje Nederland en zeker de moeite waard hier eens te gaan kijken.

1 opmerking:

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk