maandag 25 augustus 2008

Amsterdam

Vanmorgen met een goede kennis vertrokken naar Amsterdam. Het leek een grauwe dag te worden, maar toen we dichter we bij Amsterdam kwamen, kwam de zon al langzaam door.
Ons doel was vandaag een deel van de Jordaan bekijken. eerst hebben we koffie gedronken op een leuk klein terras van espressocafe Baton. Gelegen hoek Herenstraat, Herengracht, heerlijk genieten van de zon en een lekkere bak koffie. Daarna via de Prinsenstraat naar de Westermarkt. Dit is een leuke en gezellige markt met lapjes, kleding, antiek. Je komt hier terecht in het echte Amsterdam, allerlei type'. Jong en oud zoeken hier in de bergen kleding naar koopjes. Voornamelijk vrouwen lopen hier met tassen vol kleding weer op weg naar huis. Hier beleef je de echte Jordaan, plat Amsterdams en veel humor hoor je om je heen. Bijna geen toeristen te vinden maar gewoon gezellig naar de markt. Daarna was het even zoeken naar de echte lapjesmarkt. Deze bleek niet op de Westerstraat zelf te zijn, maar tijdelijk verplaatst naar de Lindengracht. Hier tref je zo'n 150 kramen aan met lapjes, kleding en kunstbloemen. Echt iets om te bekijken als je Amsterdam aan doet. Let wel op deze markt is alleen op maandag van 9 tot een uur of 1.
Vandaar door de Jordaan naar de Nieuwe kerk gelopen. Onderweg nog even gekeken in het oude Claes Claeszhofje nu niet meer dan een binnenplaatsje.
De lakenhandelaar Claes Claeszoon Anslo had drie huisjes in een tuin achter de Egelantiersstraat waar hij vanaf 1615 of 1616 oude mensen gratis liet wonen. De bebouwing is later uitgebreid. Het is het terrein waarop van 1738 tot circa 1925 de vier huisjes van het Zwaardvegershofje stonden. In de tijd van de stichting was een zwaardveger een smid die blanke wapens maakte. Toentertijd zaten er een paar zwaardvegers in de buurt en de straat waaraan de huisjes stonden heette Zwaardvegersgang.

Op het terrein is ook het vroegere Anslo’s Hofje. Tussen de deuren van de voormalige secreten (wc’s) heeft men op de plaats van de vroegere pomp een fonteintje met een leeuwenmasker geplaatst. Het hofje wordt nu onder meer bewoond door studenten. De stichting het Claes Claesz Hofje is de beheerder.
(info:Stadswandelkantoor )




Daarna naar de Nieuwe Kerk en de tentoonstelling Black is beautiful.
De fascinatie voor de zwarte mens wordt in circa 135 schilderijen, tekeningen en manuscripten uit binnen- en buitenlandse collecties geïllustreerd. Black is beautiful toont onder andere een bijzondere olieverfstudie van Rubens, een intieme tekening en ets van Rembrandt, schilderijen van Jordaens, Mostaert, Breitner, Jan Sluijters, Karel Appel en Marlene Dumas, én prachtig verluchte manuscripten uit de late middeleeuwen zoals het beroemde Van Maerlant-handschrift.

Na dit bezoek even wat te eten genomen bij V en D en vandaar via Warmoesstraat, Zeedijk naar de nieuwe Bibliotheek van Amsterdam aan de Oosterdokskade. bibliotheek AmsterdamDit is zeker een gebouw wat je eens moet bezoeken. Zes verdiepingen boeken, cd's, bladmuziek en films en nog veel meer om op te noemen. De bibliotheek is 7 dagen per week open van 10 tot 22 uur. Op de zevende verdieping bevindt zich een La Place restaurant en heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam

Na dit bezoek moe en voldaan weer op huis aan om darna lekker met de voeten omhoog op de bank neer te ploffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk