donderdag 13 juni 2013

Alle dagen van de week: DONDERDAG

DONDERDAG

Vandaag alweer donderdag, de dag van Jupiter.
In de oudheid maakte men gebruik van de 7 planeten die met het blote oog zichtbaar zijn en dus de enige waren die men toen kende. Als we ze op volgorde van hun snelheid (van langzaam naar snel) zetten krijgen we:
1) Saturnus, 2) Jupiter, 3) Mars, 4) Zon, 5) Venus, 6) Mercurius, 7) Maan

We weten dat

1) de maandag letterlijk de dag van de Maan is
2) de dinsdag de dag van Mars is, (Mardi in het Frans)
3) woensdag de dag van Mercurius is, (Mercredi in het Frans)
4) donderdag de dag van Jupiter (de god Thor , en Jeudi in het Frans) is,
5) vrijdag de dag van Venus (de godin Freya) is,
6) zaterdag de dag van Saturnus is (Satur-day in het engels)
7) en zondag tenslotte de dag van de Zon is.
Deze dagvolgorde is niet hetzelfde als de volgorde van de snelheid van de planeten, dus hoe kwamen ze er in het oude Griekenland eigenlijk bij om na de maandag de dag van Mars te zetten, en na Mars-dag (Dinsdag), de dag van Mercurius , enzovoort? Wel dat kwam door de planeet-uren. Dat wil zeggen, de Grieken vonden een systeem van planeeturen uit, waarbij elk eerste uur van de dag (gerekend vanaf zonsopgang) onder de planeet van die dag viel, dus elke zondag werd tussen zonsopgang en een uur later door de Zon beheerst, het volgende uur door de planeet Mars, het volgende uur door de planeet Jupiter, enzovoort (en de beheersing van de planeten over de uren verliep dus volgens het staatje van de snelheid van de planeten). Omdat er 24 uur in een dag zitten, gaan er dus 3 rondjes van 7 planeten in een dag, dan volgen er nog 3 planeeturen en dan telt het gewoon door naar de volgende dag, waarop je vanzelf komt op de volgorde van de dagen van de week.

Het hele verhaal staat hier : http://www.astrologie.ws/volgorde.htm

Het symbool voor Jupiter vind je in de Breestraat vlak bij huisnr: 60A/B.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

In dit huis woonde de Joodse familie de Groot:

Nathan de Groot, geboren op 28 juni 1910 te Amersfoort, koopman van beroep en ongehuwd. Op 16 april 1943 werd hij naar Vught gedeporteerd samen met Thea en Grietje en op 8 juni 1943 weer vanuit Westerbork naar Sobibor, waar zij onmiddellijk na aankomst werden vermoord op 11 juni 1943.

Thea de Groot-Zuckerman, geboren op 10 oktober 1915 in Dresden, zonder beroep. Tegelijk met Nathan en Grietje werd zij vermoord in Sobibor op 11 juni 1943.

Grietje de Groot, geboren op 22 januari 1937 te Amersfoort en als kind van 6 jaar meegenomen naar Vught en met kindertransport via Westerbork naar Sobibor, waar zij op 11 juni 1943 werd vermoord.
bron: http://www.struikelstenenamersfoort.nl/?page_id=87

De stichting Struikelstenen wil invulling geven aan het project ‘Stolpersteine’ in de stad Amersfoort ter herinnering aan met name die stadgenoten, die slachtoffer werden van het naziregiem in de tweede wereldoorlog.

De stichting Struikelstenen Amersfoort heeft voor de Nederlandse term gekozen. De oorspronkelijke naam Stolpersteine is de naamgeving van het kunstproject zelf.
Wat zijn struikelstenen/Stolpersteine?

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947) laat gedenktekens aanbrengen op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfdoding gedreven zijn. Deze Stolpersteine (letterlijk ’struikelstenen’) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, verzetsstrijders, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en euthanasieslachtoffers.

De kunstenaar noemt ze ‘Stolpersteine’ omdat de voorbijganger als het ware over deze steen struikelt met ‘hoofd en hart’, en zich moet buigen om de tekst en naam goed te kunnen lezen.
Voor zo ver mij bekend zijn de stenen in Amersfoort nog niet aangebracht.



Struikelen

In Berlijn struikel je over
de namen van de mensen
die in jouw huis hebben gewoond
of in het huis naast de supermarkt
voor ze vernietigd werden
in Amersfoort wil men nu ook gaan struikelen
struikel zacht
behalve in je hoofd
daar woonden ze
de mensen die wat voor een ander over hadden
of in de verkeerde wieg waren geboren
Het wordt tijd
dat het tijd wordt
om Paul Celan te citeren
Ken jij misschien zo’n naam
om over te struikelen?

Diete Oudesluijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk