donderdag 19 maart 2009

Opening Amersfoort 750


Zaterdag 21 maart is de opening van de festiviteiten rond Amersfoort 750. De opening van het jubileum in het hart van de stad brengt stilte en spektakel. Het feest gaat van start om 19.30 uur op het Lieve Vrouwekerkhof. De toren staat symbool voor de rijke historie van Amersfoort.
De lichten gaan dan uit en het wordt donker op het plein. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper zal dan het feest openen. Daarna leest de 12-jarige Eva Kleisen haar winnende gedicht van de gedichtenwedstrijd voor.

Straattheatergroep Close Act zorgt daarna voor een fantastisch schouwspel. Zangeres Mary Prado, en finalisten van 'So you think you can dance', Anuschka en Giorgio, voeren met The Young Urban Dance Crew een dansact op. Duizenden lichtjes laten het plein onder de toren sprankelen en het feest kan losbarsten. Met optredens van straattheatergroep Close Act, De Kift en Jeroen van der Boom.

Na het buitenspektakel kan iedereen na 22.00 uur onder het motto ‘Live tot Laat’ nagenieten in de vele kroegen van het plein. Dansen en napraten tot in de late uurtjes…

De opening is tevens het moment dat het boek 'Ander Licht' van Rosita Steenbeek uitkomt. Het is een roman over 17e eeuwse schilders, waarin Amersfoort een prominente rol speelt. Rosita groeide op in Amersfoort. In 1985 verhuisde ze naar Rome. Toch bleef Amersfoort haar altijd inspireren.

'Ander Licht'is een historische roman over een schildersfamilie in de zeventiende eeuw.

Hier onder een fragment:
In het koor van de Joriskerk schildert Matthias Withoos, geassisteerd door zijn kinderen en twee leerlingen, het grote Gezich op Amersfoort. Alida heeft een sterke band met haar vader. Tegelijk met haar liefde voor het schildersvak groeit haar liefde voor haar medeleerling Jasper van Wittel. Hun samenzijn wordt verstoord door de dramatische gebeurtenissen van het rampjaar 1672, als de Republiek van drie kanten wordt aangevallen. De familie Withoos vlucht naar Hoorn. Als Jasper naar Italië vertrekt is Alida diepbedroefd omdat ze hem kwijtraakt en omdat ook zij haar schildersopleiding in het Zuiden had willen vervolmaken. Via de brieven van Jasper leert ze het leven kennen van de Bentvogels. de Nederlands-Vlaamse schildersvereniging in Rome die beroemd was om het vele talent en berucht om de woeste festijnen. Als Gaspare Vanvitalli maakt Jasper daar furore.
Intussen ontwikkelt Alida zich tot een gerenommeerde schilderes. Door haar vriendschappen met zelfbewuste vrouwen als Agnes Block, schepster van de Vijverhof aan de Vecht, en met de schilderes Maria Sybilla Merian gaat ze haar leven in een ander licht zien.


BRON: Website Rosita Steenbeek en Amersfoort750

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk