woensdag 26 maart 2008

Amfibieencrisis





Gisteravond een lezing gehad van een dierverzorger uit Artis. De lezing ging over de Amfibieencrisis door chytrideschimmel. Een derde van alle soorten wordt met uitsterven bedreigt en 120 soorten zijn de laatste jaren al uitgestorven. De schimmel laat over de hele wereld amfibieen uitsterven. Zowel kikkers, salamanders als padden worden er door aangetast. De schimmel rukt zeer snel op en laat volledige populaties verdwijnen. De schimmel groeit optimaal tussen de 17 en 23 graden Celsius en onder vochtige omstandigheden.
Ook door onderlinge handel van verzamelaars wordt de schimmel overgebracht.
Aan alle dierentuinen is gevraagd om mee te helpen soorten voor uitsterven te behoeden. Hiervoor worden een paar honderd soorten voorgesteld om "reserve populaties"in gevangenschap te houden. Vanuit deze populaties, de Amphibian Ark (AArk) genoemd , zouden in schimmel vrije gebieden weer amfibieen uitgezet kunnen worden.

Dierenpark Amersfoort houd dit jaar een aktie om geld voor dit project in te zamelen.
Mocht u in het park komen en u ziet de speciaal voor dit project gemaakte themakar staan (meestal bij de loopbrug naar de savanne) aarzel dan niet om daar meer info te vragen of een bijdrage te doneren. Kinderen kunnen tegen vergoeding grabbelen in de grabbelton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk