vrijdag 23 januari 2009

Doorgeven


Vandaag een stukje over "Doorgeven"
Bij de stichting Ravelijn waar ik sinds kort werk loopt het project "Doorgeven"

Wat is 'Doorgeven'?

Droom je ook van een betere wereld? Wil je hier ook echt aan meewerken?
Doe dan iets goed(s) voor drie mensen. Creëer een betere wereld door ‘Door te Geven’. Doe mee! Neem eigen initiatief en doe inspiratie op via deze website. Geef ervaring(en) door en vraag het Doorgeven team gerust om hulp!

‘Doorgeven’ is de Nederlandse variant van het Amerikaanse ‘Pay it Forward’. Het boek en de gelijknamige Hollywoodfilm van auteur Catherine Ryan Hide uit 2000 geven feilloos de gedachte van ‘Doorgeven’ weer:
Doe iets goeds voor een ander, vraag die ander, in plaats van iets terug te doen, voor anderen iets te betekenen. Iemand helpt je en daarom help jij anderen. Dat is de basisgedachte van ‘Doorgeven’.
In de film ‘Pay it Forward’ krijgt een groep scholieren van hun leraar de opdracht om iets te bedenken om de wereld te verbeteren. Ze moeten het idee ook echt uitvoeren. De 12-jarige Trevor bedenkt dan ‘Pay it Forward’. In het Nederlands noemen we dit ‘Doorgeven’.
Trevor doet iets goed(s) voor drie mensen. Wanneer ze vragen of ze iets terug kunnen doen, vraagt hij ze om voor drie andere mensen iets goed(s) te doen. Het idee erachter is dat deze drie mensen, op hun beurt ook weer aan drie mensen doorgeven en doorgeven en doorgeven.

In Amersfoort is in mei 2007 gestart met de Nederlandse variant van ‘Pay it Forward’. Daarvoor is een Nederlandse naam bedacht die de lading perfect dekt: ‘Doorgeven’. Doorgeven is mogelijk gemaakt door steun van de Provincie Utrecht, de gemeente Amersfoort en een groeiend aantal sponsoren. Inmiddels groeit Doorgeven Amersfoort uit. En wordt door heel Nederland en België doorgegeven.

Doorgeven is vastberaden maar zeker niet dwingend. Het is aan jou om vroeger of later door te geven, of niet. Je mag doorgeven, je bent niet verplicht dit te doen, je hoeft dus niets. Je kan er in leggen zoveel als je wilt. Er is geen goed en fout. Het ‘Doorgeven’ op zich is wat telt. Op weg naar een betere wereld.

Hoe werkt Doorgeven?

‘Doorgeven’ moet je gewoon doen! : Ik help jou, jij helpt mij (door anderen te helpen).

Het maakt niet uit wat je doet: iets kleins, iets groots, als je een ander er maar mee helpt. Daar gaat het om en dat is ook de basisgedachte: iets goeds doen voor een ander. Aan de persoon die je geholpen hebt, vraag je vervolgens ook iets voor een ander te betekenen. Op deze manier worden steeds meer 'goede daden' gedaan.

Op een eenvoudige manier creëren we samen een betere wereld en doen we goed voor elkaar.

Om wat voorbeelden te geven:
• Je vraagt de buurman aan de overkant die bijna z’n huis niet meer uitkomt voor een kopje koffie
• Je geeft iemand een lift naar het station
• Je zet de vuilniszakken buiten van die oudere mevrouw
• Je helpt iemand bij het invullen van dat lastige formulier

‘Doorgeven’ kan op ieder moment en op elke manier.
De basis is eenvoudig:
1. Doe iets goed(s) voor een ander;
2. Als je dan de vraag krijgt: “Kan ik iets terugdoen?”, dan zegt u: “Ja, ik wil je vragen voor drie anderen ook iets goeds te doen”
- Wanneer maakt niet uit!
- Groot of klein maakt niet uit!
- Hoe en wat maakt niet uit!
- Er is niets verplicht!
3. Wordt er niet gevraagd of er iets terug gedaan kan worden?
- Misschien zie je toch een mogelijkheid om ‘Doorgeven’ uit te leggen. Maak gebruik van deze mogelijkheid.
- Geef het “Doorgeven”-kaartje zoveel mogelijk door. ‘Doorgeven’-kaartjes zijn gratis verkrijgbaar bij de balie van Ravelijn Amersfoort. Ze kunnen ook op verzoek worden toegestuurd. Vul daarvoor het formulier in bij Meld je aan
4. Geef jouw ervaringen met ‘Doorgeven’ aan ons door.
Dat kan op deze website bij ‘Ervaringen: geef hier door’
5. Wil je meer informatie over ‘Doorgeven’ of wil je meedoen met ‘Doorgeven”? Laat het ons weten via Meld je aan

Amersfoortse vrijwilligers van Ravelijn, Humanitas en Stadsring51 geven door!

Voor voorbeelden en download van de flyer en het doorgeef kaartje zie de website van
www.doorgeven.nl
Alle reacties zijn welkom: Je bent uitgenodigd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk