zaterdag 13 september 2008

Woerdes of Lourdes

Zaterdagmiddag ging ik op ziekenbezoek bij de vriend van mijn dochter. Met de trein gingen we naar Woerden. Daar aangekomen zijn we eerst even de stad in gelopen( we waren aan de vroege kant). Onderweg zagen we overal bordjes met daarop "Woerdes". Omdat we 's morgens op de tv de paus hadden gezien die onderweg was naar Lourdes, sloeg even de twijfel toe. Hadden we dat nu wel goed gehoord? Was het dan Woerdes waar hij heen ging? Dus toch maar de bordjes en de pijlen volgen. Als we dan toch in de buurt zijn gaan we toch maar eens kijken wat er nu werkelijk aan de hand is in Woerden.
Al pijlen volgend kwamen we aan bij het Defensie-eiland. Daar aan gekomen zagen we de borden al staan "Het Wonder van Woerdes " met als ondertoon "De wereld op de schop". Bleek het dus toch niet de paus te zijn de Woerden bezocht. hij was dus toch naar Lourdes.
Om te weten wat er aan de hand was, moesten we eerst 2,50 euro betalen (per persoon).Wonderen bekijken kost dus geld.
Eenmaal binnen lopen we 1 van de grote hallen in. Ja toen moesten we wel even onze fantasie de vrije loop laten. Als eerste zagen we het "Laatste afvalmaal" van Sasja Bork. Normaal gesproken bouwt Sasja met verf: ze schildert grote eettaferelen in olieverf met het paletmes op doek. Nu bouwt ze een installatie van etensresten van de deelnemende kunstenaars die ze verzamelt tijdens de creatie van Woerdes.
Geïnspireerd door het beroemde tafereel van Leonardo da Vinci nodigt ze het publiek uit in haar wonderlijke wereld.

Verder lopend zien we nog "De Zaligverklaring van Werk" van PJ Bruyniks.Werken om te leven. Leven om te werken. Langer werken, doorwerken,levenslang werken. Onthaasten, deeltijd, vrijwilligerswerk, ontplooien.
Vergrijzing, globalisering, lage lonenlanden, economisch denken. In de 21ste eeuw is werken zaligverklaard! Zijn we beter af met deze nieuwe religie? Kom het zelf ervaren. Of nog beter breng uw icoon van uw werkzame leven en laat het zalig verklaren.
Verder nog werk van : Ellen van Putten, Karin de Visser, Shirley Houtsma,Ferrie aka Differentieel, Robert Roelink,, Rosa Verloop, Jaapjan Kant, Pimm van Mourik, Mieke van Zundert, Miki, JeanPaul Opperman.
Zelf vond ik het werk van Erik Sok "De Natuur op zijn kant" eigenlijk het meest verrassend. Erik creëert de ‘natuur op zijn kant’ en schept hiermee niet alleen ruimte, maar ook een totaal andere wereld. U wordt meegenomen op een reis die lijkt te gaan over nooit begane paden, waar u dierlijke mutanten,clonen en totaal nieuwe gewassen kan zien. Als voorbeeld wil ik hier toch wat werk van hem laten zien.


Het Euthaantje

Het Euthaantje

is in het leven geroepen om het leven van een ’stille
wenser’ op een humane wijze te eëindigen. Het Euthaantje maakt een krachtig elixer van barbituraat en vencuronium aan, dit kan hij ongeveer tweemaaldaags doen, hij injecteert dat in zijn consument die vervolgens in coma raakt waarna de cliënt een hoge dosis van de non-polariserende spierverslapper,vencuronium bromide krijgt toegediend, dit verslapt alle lichaamsspieren waaronder ook de spieren die de ademhaling regelen. Hierdoor zal de consument stoppen met ademen, en uiteindelijk aan een ademhalingsstilstand overlijden. Hierna treed de spontane zelfontbranding op, door de methanol vorming ‘gisting’ in vetten en vruchtsuikers.



Taxonomische indeling

Doel: humane doder

Kruising: wezp, dodo, met menselijke kloon elementen

Klasse: hoogwaardig

Orde: troostende

Creator: A.C. Lernstein

Zondag 14 september kunt u nog in Woerdes terecht om al deze wonderen te aanschouwen.
Locatie:
Defensie-eiland

Woerden 3441XB Wilhelminaweg 1-95


O ja, de patient hebben we ook nog bezocht, het gaat goed met hem. Of het nu door al die wonderen komt?


1 opmerking:

  1. dank je voor je prachtige recensie, Wim. 'k neem een print mee naar Woerdes, vandaag de laatste dag.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk