donderdag 31 januari 2008

Groene Spoor




Achter station Amersfoort tegen de rand van het Soesterkwartier schuilt een enorm mooi terrein met monumentale gebouwen. De voormalige wagenwerkplaats van de NS. Dit gebied van ruim 25 Hectare wil men inrichten als "Groene zone". Niet alleen de gebouwen moeten een nieuwe functie krijgen, zoals werkplaatsen voor ouderen. Maar ook oefenruimte voor operagezelschap Xynix. Xynix zal zich huisvesten in de Veerensmederij op het NS-terrein. Het monumentale pand zal worden verbouwd en de huisvestingsplannen worden op korte termijn uitgewerkt. De werkgroep "Groene Spoor" wil het gebied rond de gebouwen inrichten als groene zone. Deze zou moeten doorlopen via het terrein, Soesterkwartier naar Bokkeduinen en Dierenpark.

Dit zeggen ze er zelf over in hun promotiefolder:
Aansporen tot buitenspelen & bewegen
Was u als kind ook altijd nieuwsgierig en op zoek naar het onverwachte en onbekende? Zocht u ook naar (onbedoelde)klimmogelijkheden en naar verstopplekken, het spannende
avontuur? De werkgroep Groene Ruimte heeft het realiseren van een Groen Spoor voor ogen. Een avontuurlijke route verweven in de groene ruimtes van de Wagenwerkplaats.
Waar kinderen (en hun ouders) worden uitgedaagd om op verschillende manieren te spelen en te ontdekken. Open plekken en dichtere begroeiing kunnen elkaar afwisselen
waardoor verschillende sferen ontstaan, bijvoorbeeld een natuurlijk speellint met wilgentenenhutten, heuveltjes en tunneltjes, klim- en klauterplekken, een water- en zandspeel-plek, een kruidentuin en bloemenweide en een permanente huttenbouwspeelplaats.
De speelaanleidingen worden gecombineerd met cultuur-historische elementen op het terrein, zoals bijvoorbeeld de rolbaan. Een centraal gelegen picknickplaats kan gecombineerd worden met een amphitheater voor het geven van openlucht voorstellingen en bijvoorbeeld workshops Kunst uit de Natuur of techniek- en natuureducatie voor schoolklassen.
Het Groene Spoor leent zich naast spelen tevens uitstekend voor een wandeling; een ommetje vanuit de wijk of een wandeling van de binnenstad of het nieuwe Eemcentrum naar het Bos Birkhoven met o.a. de dierentuin. Een combinatie met een trimbaan stimuleert de bewoners van de stad nog meer tot sporten en bewegen.


Inmiddels zijn de plannen al verder gevorderd en wil men in 2008 een eerste gedeelte ingericht hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor u reactie,

Wim Lagendijk