Ieder jaar geef ik voor de nieuwe vrijwilligers van Dierenpark Amersfoort een presentatie over het Dinopark, wat is gelegen in het dierenpark. Daarna neem ik ze me voor een rondleiding door het Dinopark.
In het begin heeft iedereen het altijd over plastic dieren en lijkt me niets aan. Maar gaande weg mijn verhaal zie je hun mening veranderen. Je kan veel raakvlakken aangeven tussen de wereld van de dinosauriers en de huidige dierenwereld. Verandering in klimaat, planten groei en de gevolgen van overstromingen en andere natuurrampen zorgde zowel toen als nu nog steeds voor uitsterven van dieren maar ook tot een andere ontwikkeling van diersoorten.
Natuurlijk is het bijna niet voor te stellen dat er zulke grote dieren hebben geleefd op aarde. Iedere keer worden we weer verrast door nog grotere dino's die gevonden worden. Zoals pas nog in Portugal :
Een fossiel waar een Nederlandse dinorestaurateur op stuitte is afkomstig van de grootste vleesetende dinosaurus ooit gevonden in Europa. Twee Portugese wetenschappers stelden gisteren de wereld voor aan dit nieuwe monster. Zo'n 150 miljoen jaar geleden was deze dinosaurus de grootste en slechtste schurk die op het continent rondliep. (Bron AD)Eigenlijk is de dinowetenschap nog een vrij jongen wetenschap. Dinosauriërs kregen pas in 1841 hun wetenschappelijke naam, toen deze groep werd erkend na de vondsten van soorten als de Megalosaurus en de Iguanadon.
Wel zijn er al veel eerder vondsten gedaan, zo is er al een beschrijving van een reuzen bot vast gelegd in 1676. Ook zullen er in China reeds botten gevonden zijn, gezien alle verhalen over drakenbotten en tanden.
De ontwikkeling van plantensoorten door klimaat wijzigingen heeft vermoedelijk net zo'n grote invloed gehad op het uiteindelijke uitsterven van de dinosauriers, als de grote natuurrampen die de aarde hebben getroffen in het late Krijt. Opkomst van Magnolia en passieflora in het Krijt (145 -66 miljoen jaar geleden). Mensen reageren ook altijd verbaasd als ik vertel dat deze plantensoorten al zo oud zijn.
Ook is het altijd leuk om te vertellen dat de dinosauriers eigenlijk helemaal niet uitgestorven zijn. Ik wijs dan op een roodborstje of op de in het dinopark voorkomende kasuaris en vertel dan dat zijn dinosauriers. De meeste mensen geloven je niet direct, maar toch is het zo.
Wil je daar meer over lezen kijk dan even hier : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorsprong_van_de_vogels
Al met al is dus ook de wereld van de dinosauriers een hele bijzondere wereld.
Kom gerust eens kijken in het Dinopark Amersfoort, wie weet zie ik je.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor u reactie,
Wim Lagendijk