foto: Nieuwe Kerk
Vandaag samen met een vriendin een bezoek gebracht aan de tentoonstelling over Oman in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Ieder keer als daar een nieuwe tentoonstelling wordt gehouden gaan we die bezoeken. Na eerst koffie te hebben gedronken in 'tNieuwe Kafé vlak naast de Nieuwe Kerk, zijn we de tentoonstelling gaan bekijken.
Zoals ook bij de eerder bezochte tentoonstellingen was nu ook alles weer mooi ingericht.
Bij binnenkomst van De Nieuwe Kerk stuit de bezoeker op de pracht en praal van decoreren en versieren in de Omaanse traditie, onder meer gevisualiseerd door kleurrijke kleding, schitterende sieraden, en wapens. Een scala aan felgekleurde en veelvormige wierookbranders in combinatie met de geur van wierook (frankincense), intrinsiek onderdeel van de Omaanse cultuur, maakt de entree compleet. Na deze weelderige ontvangst gaat de bezoeker in het kielzog van de oude reizigers langs vijf thema’s die elk een onderdeel van de materiële geschiedenis van het land zichtbaar maken.
Het zijn de vroegste beschaving (aan de hand van objecten gevonden in een archeologische setting)
De islam in Oman.
Het belang van de zeevaart en de dhow na de komst van de islam.
Oman en zijn contacten met Europa.
En uitingen van het hofleven van de Al Bu Said-sultansfamilie in de negentiende eeuw.
Oman voerde al vroeg handel met China en was de opslagplaats van het Oosten en Irak. Later kwamen de Portugezen, Fransen, Engelse en Hollandse betrekkingen of overheersingen die allemaal invloed hadden op de handel in Oman.
Zie voor meer info de website van de Nieuwe Kerk : Oman
Na ons bezoek aan de tentoonstelling kwamen we langs een weinig bekende kerk midden in de drukke Amsterdamse Kalverstraat, tussen talloze winkels en reclameborden, staat een neogotische gevel met een papegaai en een beeld van Sint Jozef.
foto: Flip Veldmans
Dit is de ingang van de HH. Petrus en Paulus-kerk, beter bekend als De Papegaai. Bij de deur nodigt een groot bord met de tekst "Een kwartier voor God" het winkelend publiek uit om binnen te komen kijken. Even weg van alle hectiek.
De Papegaai is een voormalige schuilkerk die rond 1700 werd gebouwd in de tuin van het huis dat waarschijnlijk werd bewoond door een vogelhandelaar. Het was een tijd waarin niet alle christengelovigen elkaar de vrijheid gunden om hun geloof op eigen wijze openlijk te beleven.
Tegenwoordig is die tolerantie er gelukkig wel en biedt de Papegaai een oase van rust in de drukste winkelstraat van Nederland.
Na wat nagenieten in de zon op het terras van 't Nieuwe Kafe zijn we weer op huis aangegaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor u reactie,
Wim Lagendijk