Zo we zijn net weer terug van een fietsvakantie in Zwitserland.
De afgelopen 10 dagen hebben we in 2 delen van Zwitserland gefietst.
Maandag 20 juli eerst met onze fietsen naar Utrecht en dan vandaar met de fietsbus naar Nuland. Hier ontmoeten we Fons en Toos weer. Met hun hebben we vorig jaar ook gefietst. Dan op weg naar Schallstadt naar ons overnachtings hotel.
Dinsdag 21 juli
De eerste fietsdag begint rustig met een tochtje rond Bex, van uit ons hotel fietsen we langs de Rhone naar Aigle. Hier kijken we wat rond om daarna via Collembey, Monthey en Massongex weer naar ons hotel in Bex te rijden (34 km). Ons hotel heeft een prachtig mooie ceder voor de deur en heet dan ook toepasselijk "Le Cedre"
Op 22 juli beginnen we aan onze echte kilometers. We fietsen die dag naar Montreux heen en weer. Een gedeelte fietsen we op de zelfde route als gisteren, maar later volgen we toch een andere route. In Chessel drinken we koffie bij een klein cafeetje, waarna we naar Noville rijden den Rhone oversteken naar het natuurgebied "Les Grangettes". Na het natuurgebied komen we in Villeneuve en kunnen we langs de promenade van het meer van Geneve fietsen. Aangekomen bij het kasteel van Chillon begint het licht te regenen. We besluiten hier wat te eten en zo de bui af te wachten. Daarna door naar Montreux langs prachtige bloemenperken, bananenbomen en huizen voor de betere klasse. Ook even bij het standbeeld van Freddie Mercury gekeken wat daar langs de boulevard staat. Inplaats van de zelfde route terug te nemen besluiten we van af Villeneuve een andere route terug te nemen. Deze loopt via Rennaz naar Roche, hier een wat grotere regenbui dus gelijk maar koffiepauze bij een klein bakkerswinkeltje met eigen gemaakte taart. Als we vertrekken is het droog en gaan we via Aigle naar Bex. (67 km)
Donderdag 23 juli.
Vandaag brengt de fietsbus ons naar Sion. De hele nacht heeft het gestormd en de voorspellingen voor het weer zijn niet echt goed. Maar bij aankomst in Sion breekt de zon door en gaan we op weg. Langs de Rhone fietsen we naar Riddes. Onderweg veel boomgaarden met appels, peren en abrikozen.In Riddes wijken we af van de normale fietsroute en gaan daar een alternatieve route rijden.Koffie en taart op een terrasje in Riddes om even energie op te doen en dan op weg naar Saxon. Hier een steil stukje maar de route is verder prachtig, mooie dorpjes, wijngaarden en fruitbomen. Door Charrat komen we aan in Martigny. Deze plaats is erg mooi, vooral het plein met de platanen is mooi. Hier bekijken we ook een Romeins Amphitheater waarna we naar Vernavaz fietsen. Hier is een mooie waterval(Pissevache). Via Dorenaz en Collonges rijden we weer naar Bex. Vlak voor we de plaats in rijden begint het te regenen en daarna te hagelen. Hagelstenen van 6 mm komen als kogels aanvliegen, gelukkig kunnen we net nog onder de luifel van een tankstation stoppen en zo het ergste van de bui vermijden. Maar helemaal droog zijn we niet gebleven.
vrijdag 24 juli
Vandaag al op weg naar ons volgende hotel, via enorm mooie bergpassen o.a via De Col des Mosses (ook in Tour de France) een 1445 meter hoge Zwitserse bergpas die de verbinding vormt tussen Aigle in het Rhônedal en Château-d'Œx in het Pays d'Enhaut naar Lenk.
De route is vandaag aangepast, eigenlijk zouden we van Saanenmoser via Zweisimmen naar Lenk fietsen en dan terug naar Zweisimmen. Maar door het slechte weer van gister is het gedeelte Tussen Saanenmoser en Zweisimmen te glad geworden. Hierdoor zouden ongelukken kunnen gebeuren op de erg steile gedeeltes op dit stukje.
De route beginnen we nu in Lenk en fietsen langs de rivier de Simme door St.Stephan naar Zweisimmen, onderweg fietsen we een heel stuk over een militair vliegveld. Over in Zwitserland zie je in de bergen hangars of bunkers. In Zweisimmen aangekomen gebruiken we de lunch op een bankje in het stadje en beginnen aan de terug reis die helemaal over het zelfde fietspad loopt als de heenreis. In Lenk aangekomen worden de fietsen weer in de bus geladen en vertrekken we naar Meiringen.
Hier aangekomen blijken we niet allemaal in het zelfde hotel te logeren. de helft van de groep logeert in het Sherlock Holmes hotel en wij met nog 12 andere in het Alpin Sherpa hotel. Maar we hebben het getroffen het hotel is erg goed.
Zaterdag 25 juli (36 km)
De route voert ons vandaag naar Brienz en terug een korte tocht van 36 km. Via een rustig fietspad richting Brienzer-see en dan naar Brienz. Een leuk klein plaatsje met terrasjes en koffie en taart. Ik wilde eigenlijk met de Rothornbahn naar de Rothorn maar dat was zo duur dat we besloten om dat maar niet te doen.(80 CHF). Dus daarom maar rustig terug gefietst naar Meiringen en daar een herlijk ijsje genomen.
Zondag 26 juli
Vandaag eigenlijk een rustdag maar wij hebben besloten te gaan wandelen.
Na het ontbijt vertrekken we om 9 uur richting de "Aareschlucht" een prachtige kloof om te bekijken. Het is nog erg stil als we bij de ingang komen. Je moet het zelf eens gaan bekijken , omdat het bijna niet op foto is vast te leggen. Aan het einde van de kloof drinken we eerst nog koffie en gaan dan op weg. Via Lammi lopen we via een steil op lopende weg naar Geissholz (800 m). Door prachtige natuur komen we uiteindelijk in Zwirgi op 971 meter. Hier is ook het hoogste punt van de Reichenbachfall. De Reichenbachfall is door Sir Arthur Conan Doyle internationaal bekend geworden. De romanfiguur Sherlock Holmes stortte samen met zijn aartsvijand professor Moriarty op 4 mei 1891 na een hardnekkig gevecht in de waterval. Sherlock Holmes overleefde echter. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn eigen dood in scène te zetten. Daarmee lokte hij Moran, de persoon die het dodelijke schot heeft gelost, later in de val. Bij de Reichenbach-watervallen herinnert een gedenkplaat aan deze fictieve gebeurtenis. Na een heerlijk bord soep en een bak koffie vervolgen we onze wandeling. De route die wij volgen blijkt eigenlijk gesperd te zijn. Als we bijna aan het eind zijn blijkt er een groot stuk rots naar beneden gekomen te zijn. Eigenlijk moeten we terug maar Nel probeert of we verder kunnen, Je blijkt achter het stuk rots langs te kunnen en dat doen we dan ook maar. Het vooruitzicht om 1 1/2 uur omhoog terug te moeten trekt ons niet zo. Het pad loopt zonder verdere problemen door en is achteraf het meest mooie gedeelte van de wandeling. Om 16:00 uur komen we moe maar voldaan aan in het dorp en vallen neer op het eerst beste terras voor een verkoeling.
Het was een mooie en vermoeiende wandeling, maar alle moeite waard.
Maandag 27 juli.
Thun -Spiez-Interlaken 36 km
Eerst met de bus naar Thun en vandaar naar Spiez. Na een bezoek aan het centrum van Thun besluiten we langs de alternatieve strandweg route te rijden. Langs het de Thunersee hebben we een prachtig uitzicht op de Eiger, Monch en Jungfrau. Helaas maak ik op deze route mijn eerste fout als tomtom. In plaats van dat we op de hoofd fietsroute uitkomen belanden we op de provinciale weg. Er zit maar 1 ding op en dat is doorfietsen naar Spiez waar ik de hoofdroute weer kan oppakken. Langs een fietspad naar Faulensee en dan een 2 km over de grote weg richting Interlaken.
Interlaken is een mooie stad, maar ook erg veel touristen.
Dinsdag 28 juli 36 km
Vandaag ook weer een korte route. Aan het eind van de dag moeten we al weer vertrekken nar ons over nachtings hotel in Duitsland.
Maar eesrt nog fietsen. Vanuit het plaatsje Sarnen vertrekken we naar naar Luzern. Langs de Sarner Aa door een prachtig natuurgebied naar Alpnach bekend om de Pilatus. Pilatus is een berg met een hoogte van 2137 meter boven zeeniveau in centraal Zwitserland en is gelegen aan het Vierwoudstedenmeer in de buurt van de stad Luzern. De berg is een geliefde bestemming voor toeristen.
Via een speciaal aangelegd houten fietspad komen we aan in Hergiswil. Een echte touristenplaats maar wel lekkere koffie miet kirshtaart. Via St.Niklausen, Kastanienbaum en Winkel steeds langs het Vierwoudstedenmeer. Het meer ligt op 434 meter hoogte, omvat 114 km² en is tot 214 meter diep.
In Luzern aangekomen brengen we eerst onze fietsen bij de bus en lopen dan naar het centrum.
Luzern is een prachtige stad met een erg oude binnenstad. De stad ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het meer van Luzern, waar het water uit het meer weer in de rivier de Reuss stroomt. De stad is het economische en culturele centrum van Binnen-Zwitserland (of Centraal-Zwitserland). De Reuss verdeelt de stad in de oudstad en het nieuwe gedeelte. Twee bruggen verbinden de oude en nieuwe stad: allereerst de oudste, overdekte houten brug van de wereld, de Kapellbrücke, met de watertoren. De tweede brug is de meer stroomopwaarts gelegen Spreuerbrücke. De ligging tussen het meer en de bergen Pilatus en Rigi is schilderachtig en zorgde voor een vroegtijdige ontwikkeling van het toerisme.
Moe maar voldaan vertrekken we naar ons overnachtings hotel in Schallstadt
Woensdag 29 juli
Helaas al weer een einde aan deze reis gekomen.Erg leuke mensen ontmoet, veel indrukken op gedaan en lekker gefietst.
Alle foto's © Wim Lagendijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor u reactie,
Wim Lagendijk