donderdag 1 maart 2012
Gouden Eeuw van China
Woensdag 29 februari heb ik de tentoonstelling "Gouden eeuw van China"in het Drents museum te Assen bezocht.
Na een treinreis van ander half uur was ik tegen 11 uur in Assen, waar bleek dat meerdere mensen die dag de tentoonstelling wilde bezoeken. Gelukkig was er bij de ingang van het museum maar een korte rij. Het museum bleek een verrassend nieuwe tentoonstellingsruimte te herbergen. De vorige keer kwam je nog via de oude ingang binnen in een oud pand aan de Brink. Nu was de ingang modern, licht en ruim.
Ook de tentoonstellingsruimte was erg mooi licht. Witte marmeren muren en vloeren. Hierdoor wordt je niet afgeleid door overbodige zaken als je de tentoonstelling gaat bekijken.
Ook dit keer was de tentoonstelling weer van grote klasse, mooi ingericht met enorm mooie stukken uit de bloeitijd van de Tang-dynastie (618 – 907 na Chr).
Op de website van het museum staat dit geschreven:
Chang’an (het huidige Xi’an) vormde het hart van het keizerrijk, de eerste stad in het oosten van waaruit de Zijderoute over het land liep als een levensader van cultuur, religie en handelswaar. De stad was de grootste en meest florerende Aziatische hoofdstad met op zeker moment een miljoen inwoners. Handelaren en kooplieden uit alle windstreken kwamen met luxe artikelen naar China. Nieuwe culturen en religies kwamen mee. Kleding en sieraden, gebruiksvoorwerpen, etherische oliën, voedingsmiddelen en wijn uit het buitenland waren zowel in de paleizen als bij een groot deel van de stadsbevolking populair. Kunst en literatuur bloeiden.
De tentoonstelling laat bijzondere archeologische vondsten uit de Tang-dynastie zien. Circa honderdvijftig voorwerpen van onder andere aardewerk, zilver, goud, glas en steen tonen het vakmanschap van de Gouden Eeuw van China. Er zijn uitzonderlijke terracottabeelden van mensen en dieren, geglazuurd in prachtige kleuren, en unieke wandschilderingen met de sfeer van het leven aan het Chinese hof. Prachtige kamelen met hun bagage, mooie vrouwen met ronde vormen, muzikanten op paarden die de bedrijvigheid van een wereldstad laten zien.
De tentoonstelling is vormgegeven door Atelier Hähnel-Bökens uit Dusseldorf en is de eerste internationale expositie in het vernieuwde Drents Museum.
Ik heb weer erg genoten van deze mooie tentoonstelling en kan iedereen aanraden te gaan kijken. Wees wel snel want hij duurt nog maar tot 15 april 2012.
donderdag 2 februari 2012
Opening expositie in HET-atelier
In HET-atelier (Hettinga’s atelier) is deze keer een dubbelexpositie in februari en maart.
Ivonne van Prehn Wiese woont in Lunteren en heeft zich gespecialiseerd in schilder-, zeefdruk- en gemengde technieken. Daarna heeft zij de vakopleiding “Organisch Vormgever” in de beeldhouwkunst afgerond. Zij werkt met klei,gips,steen,ijzer,rvs en brons. In Amicitia exposeert zij met sculpturen in brons. Met driedimensionale vormen brengt zij beweging in het statische waarbij verbeeld wordt wat je met woorden moeilijk kan uitdrukken. Hierbij is zij vooral op zoek naar de essentie, het wezen achter het zichtbare en geeft dat vorm. Hierbij probeert zij het gevoel van de kijker te raken.
In haar werk houdt ze zich bezig met het hele proces van ontwerp tot afwerking. Haar uitgangspunt is het maken van unica of beperkte oplages van beelden, plastieken en reliëfs. Emoties komen tot uitdrukking in haar werkstukken. De zin van het leven, het zoeken naar het wezen in zichzelf en de ander, zijn thema’s die worden uitgewerkt.
Ivonne heeft regelmatig exposities in de provincie Gelderland en Utrecht.
Ria van der Linden woont in Ede en heeft aan Kunstacademie Kampen Monumentale Vormgeving gestudeerd. Vanaf 1986 is zij in haar drukkerij actief met drukken op stof en behang. Onder de naam “ZEEBRA zeefdruk kleine metrages” voert zij opdrachten uit voor ontwerpers, kunstenaars en interieurarchitecten maar ook voor particulieren.
Naast opdrachten voert Ria ook eigen ontwerpen uit. Die zijn veelal geënt op de plantenwereld of op vrije, grafische vormen. De handbedrukte stoffen worden gebruihttp://www.blogger.com/img/blank.gifkt voor gordijnen, kamerschermehttp://www.blogger.com/img/blank.gifn en tafelkleden of worden, zoals bij de kussens en de zogeheten textielen potten, welke nu in HET-atelier te zien zijn, gecombineerd met geweven en effen stoffen.
Alle kussens en potten zijn uniek: diverse maten en stofsoorten, combinaties van verzorgd zwart-wit of vrolijke kleuren.
Zie ook: www.zeebra-zeefdruk.nl
De feestelijke opening van de expositie is op vrijdag 3 februari om 17 uur en zal verricht worden door Drs. F. Nederveen uit Barneveld.
U bent daarbij van harte welkom.
De openingstijden van HET-atelier in Amicitia, Stadsring 154-156, 3811 HS te Amersfoort zijn van 13 – 17 uur van dinsdag tot en met zaterdag en tijdens de kunstkijkroute op iedere derde zondag van de maand van 13 – 17 uur.
Voor nadere gegevens Jaap Hettinga, e-mail: jhettinga@hetnet.nl of telefoon: 033-4611230
Abonneren op:
Posts (Atom)