maandag 5 juli 2010

Passiespelen Tegelen

Zondag 4 juli zijn we naar de passiespelen in Tegelen geweest. De katholieke bond voor ouderen in Amersfoort had nog wat plaatsen over in de bus en vrienden van ons vroegen of we meegingen. Normaal zouden we niet zelf er zomaar heen gegaan zijn, maar nu was het een mooie gelegenheid de passiespelen eens te bezoeken.

Een stukje informatie: Het passiespel is van oorsprong een uit de middeleeuwen stammend mysteriespel. Deze spelen waren een in de volkstaal gespeelde populaire vorm van de kerkelijke vieringen rond Goede Vrijdag en Pasen. Het gebruik duurde voort tot in de 16e eeuw. In de 17e eeuw leefde de traditie weer op, eerst in het Duitse Oberammergau en later in andere Europese landen als Oostenrijk, Frankrijk, België. In Nederland zijn de passiespelen in vergelijking met de omringende landen laat begonnen: vanaf 1931 worden in Tegelen de passiespelen opgevoerd.
Passiespelen Tegelen: Sinds 1931 worden in het openluchttheater De Doolhof in Tegelen de passiespelen opgevoerd. Het was de bedoeling dat de spelen om de vijf jaar werden opgevoerd, maar door diverse omstandigheden lukt dat vaak niet. Pas vanaf 1975 worden de passiespelen consequent om de vijf jaar uitgevoerd. Het meest recente speelseizoen was 2005, toen de 18e reeks voorstellingen werd opgevoerd. zie verder ook :Wikipedia

Passiespelen 2010:
De 19e reeks opvoeringen begint met de première op zondag 16 mei 2010 en eindigt op zondag 12 september 2010. Regisseur Cees Rullens gebruikt tijdens deze editie wederom de tekst van Wiel Kusters, die op enkele punten is aangepast. In de visie van Rullens op het spel krijgt het volk een belangrijkere rol. Het nieuwe decor, ontworpen door Cor van Leipsig, moet het spel dichter bij het publiek brengen. De voor deze editie speciaal gecomponeerde muziek is van Nard Reijnders. Op 16 mei werd de premiere van de 19e editie bijgewoond door koningin Beatrix. Het stuk kreeg lovende recensies van onder meer Dagblad de Limburger.

Zelf was ik danig onder de indruk van de regie en de totale uitvoering door al die honderden amateurs. Zij steken er maanden en jaren energie in om een mooie voorstelling te maken. Ook het decor en de muziek waren groots en niet in de laatste plaats werkte ook het weer mee. Hoewel de tegenstelling erg groot is om het lijden van Jezus te bekijken midden in de zomer hebben we een hele mooie voorstelling gezien.. Verder laat ik de foto's de rest van het verhaal vertellen.


decor

decor

Lazerus

schriftgeleerden

de 2 j's Judas en Jezus

Intocht Jerusalem

Jezus in de tempel

tempel

Jezus in de tempel

Laatste avondmaal

In de hof van de olijven

Pilatus en Jezus

Herodus

Pilatus

Herodus

Geseling

Kruisiging

Aan het kruis

Maria en Jezus